Close Test 03 FOR SSC, NDA, CPO, AND OTHER EXAMS

0
57
Direction (01- 10): in the following passage , some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about, then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the answer sheet.

Close Test 03 FOR SSC, NDA, CPO, AND OTHER EXAMS
jamshedji tata

   Jamshedji tata is….(1)… to be the path finder of modern  industrial builders .He is known as the grand father of the indian industry for his acumen an enthusiasm Nobody else could have….(2)….of the new industries started by jamshedji at the time when industrial…..(3)….and  revolution was yet to come to india. Jamshedji father nasarvanji tata used to trade in jute with China and Britain. He started….(4)…. from India. Jamshedji started a cloth min in Nagpur more than hundred years ago. At that time almost all the …(5)….used to come from lancashire in England what jamshedji…(6)….was praiseworthy. Jamshedji…(7)…. very well that an industrial revolution can only be brought in the country by setting up iron and steel industry….(8)…. he did not live to see the industry he had in mind he has done all…(9)….work in fct he laid the ground work for it he had planned the entire steel city now known as jamshedpur complete with streets, roads, school, parks, play grounds temples, mosques, churches etc. His …(10)…was fulfilled by his son, sir dorabij tata and sir rattan tata, when they started the tata iron and steel factory in 1907

1.   (a) agreed               (b) considered
      (c) determined        (d) rewarded

2.   (a) thought              (b) planned
      (c) venture              (d) set

3.   (a)   acts                  (b) machinery
      (c)  awakening        (d) factories

4.   (a) industries           (b) import
      (b) trade                  (d) export

5.   (a) imports              (b) cloth
      (c) machines           (d) goods

6.   (a) dreamt               (b) agreed
      (c) did                     (d) meant

7.   (a) advocated          (b) planned
      (c) thought              (d) knew

8.   (a) although             (b) surprisingly
      (c) because               (d) even

9.   (a) complete            (b) trivial
      (c) preliminary        (d) external

10. (a) task                    (b) dream
      (c) industry             (d) sentiment

Note: please do not see the given answer solve itself then check your answer to the given box

answer: 1. (b)      2. (a)      3. (c)  4.  (d)    5. (b)     6.(c)   7. (d)  8. (a)  9. (c)  10. (b)

   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here